Utilitzem cookies de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a l'apartat Política de cookies. Més informació Acceptar
INSTAL·LADOR DE GASTècnic oficial amb Carnet de Gas B TÈCNIC MANTENIMENT DE CALDERES DE GAS AJUDANT EN INSTAL·LACIONS D'AIGUA I LLUMInstal·lador acreditat per a instal·lacions de gas i calefaccióTècnics per a realitzar revisions anuals de Gas natural.Tècnic per a instal·lacions en generalFrigorista Instal·lador d'aigua, electricitat, calefacció, gas, aire condicionat.Tècnics Oficial de Primera per a la zona de Barcelona amb Carnet de Gas + APMRFrigorista amb experiència INDUSTRIAL i carnet d'instal·ladorInforme de Mercat de Treball - Observatori de les Ocupacions de BarcelonaINSTAL·LADOR AMB CARNET PROFESSIONAL D'INSTAL·LACIONS TÈRMIQUES EN EDIFICISInstal·lador amb carnet per a distribució i instal·lació de línies elèctriques de baixa tensió en locals i naus.Instal·lador de FRED INDUSTRIAL amb carnet d'instal·ladorPersonal de mantenimiento de locales y navesPeón - Mantenimiento FRIGORISTA / AJUDANT FRIGORISTAOperari electricista amb coneixements de climatització a nivell industrialOFICIAL DE MANTENIMENT Es busca un tècnic per fer revisions i avaries d'aire condicionatOperari electricista amb Coneixements de Climatització a nivell industrialTècnic de Manteniment preventiu i reparació de les centrals tèrmiques, instal·lacions de gas, gasoil i elèctriques. Es busca FRIGORISTATècnic per a canvi de comptadors d'aigua. Operari de producció i manteniment (mecànic i elèctric)Tècnic mantenidor-reparador OFERTA D'OCUPACIÓ - ajudants per treballar al costat d'Operaris (Fred) Instal·lador mantenidor frigorífic Quina validesa INTERNACIONAL té el meu certificat de professionalitat?FRIGORISTA. Tècnic mantenidor-reparador Instal·lador de gas categoria BInstal•lador de sistemes fotovoltaics d'autoconsum per a empresesInstal·lador acreditat amb carnet RITE i certificat de manipulador de gasos fluorats Tècnic Instal·lador de Sistemes de Seguretat BarcelonaTÈCNIC DE MANTENIMENT OFERTA DE FEINA FRIGORISTA OFERTA DE FEINA: LAMPISTA - ELECTRICISTALLOC D' OFICIAL DE MANTENIMENT A BUGADERIA INDUSTRIALAlumnes del curs de gas troben feina !!!Els perfils de l'oferta d'ocupacióInforme de Mercat de Treball dels Joves - Barcelona 2017 (Dades 2016)Informe del Mercat de Treball de Barcelona 2017 (Dades 2016)PUNT DE CÀRREGA PER VEHICLE ELÈCTRIC. Estem Preparats?Per què s'apunten els meus alumnes al CTE? Per Oscar GachoAveria del condensador del compressor en un aire condicionatRequisits per accedir al carnet d'instal·lador elèctric

27-07-2015

Per què s'apunten els meus alumnes al CTE? Per Oscar Gacho

Per què s'apunten els meus alumnes al CTE? Per Oscar Gacho
Aquest no és un article tècnic en si, però abans de començar amb els seus articles tècnics nostre professor d'ITE, ha volgut fer una reflexió del que significa per a ell, ser professor. Crec que els que el coneixeu sobretot, us sentireu identificats en algun punt o un altre d'aquest article, i els que no, però que en algun moment o altre heu decidit estudiar per avançar en les vostres vides professionals, segur que en alguna cosa també.
Aquí us ho deixo, espero que ho gaudiu com nosaltres ho hem fet.

Reflexions.

Per què s'apunten els meus alumnes al CTE? per Oscar Gacho

En tots els cursos és igual. Aparec a classe el primer dia amb les meves coses de professor donant el bon dia o bona tarda i miro al meu voltant per veure les cares dels meus nous alumnes. Es fa silenci i dono la benvinguda al Centre. Em sento observat i sento que els meus gestos i les meves paraules són atesos com si fossin el més important que rebran en el curs.

Per aconseguir baixar el nivell de tensió tinc sempre un truc: Pregunto en veu alta i amb to teatral "Però ... Què fan vostès aquí?" ... En aquests moments, després d'una dura jornada laboral o un dia que normalment es pren lliure perquè comença el cap de setmana. ¿Fins a les deu de la nit? ... ¿Val la pena? Esteu segurs?

Arrenco els primers somriures o els primers gestos de resignació.

Porto més de nou anys fent aquesta feina i sempre em pregunto per les motivacions de tant esforç. Miro les cares i encert a veure en cadascun una motivació. Al final del curs sempre em burlo d'ells dient: El primer dia éreu uns passerells espantats que havíeu rebut un munt d'informació que suposadament havíeu memoritzar i que pensàveu en l'error que havíeu comès apuntant-vos a aquesta Escola. Quan el curs acaba i un examen oficial aprovat certifica que el curs s'ha aprofitat us miro i veig a altres persones. No només obteniu coneixements o habilitats. No només us porteu un títol que us habilita per a certs treballs. Us porteu coses de molt més valor: Seguretat en vosaltres mateixos, un grup humà que estarà amb vosaltres en el futur, uns companys que amb sort podran ser bons col·legues i un desig més important: Voler ser millor professional. Voler ser millor.

Potser és l'assistir a aquest canvi, ser testimoni d'excepció d'aquest canvi, és una de les grans motivacions d'aquest ofici. Ensenyar et permet ser útil.

Hi ha altres motivacions per el meu ofici que ara no vénen al cas.

El que realment em preocupa són les motivacions de l'alumnat. Per què dedicar tant d'esforç a una formació que de vegades és complexa i aparentment poc pràctica?

Aquest primer dia de classe, per aclarir les coses, i per traçar el camí després de les primeres bromes i els primers comentaris dels més atrevits, espero en silenci i dic amb una pausa efectista: Aquí tenim quatre objectius que espero que coincideixin amb els vostres, guardo silenci, els miro i requereixo seva atenció:
  1. Obtenir el títol que t'habilita per a poder signar (responsabilitzar-te de) les instal·lacions que executis
  2. Aprendre els principis físics i tècnics que governen les instal·lacions (com funciona un cremador, que és la cavitació d'una bomba, que és un cop d'ariet, que és un equilibrat hidràulic, que és un recuperador entàlpic ... etc)
  3. Aprendre normativa. Complexa, canviant, de vegades incongruent però sempre imprescindible
  4. I el més important, passar-ho bé. Gaudir mentre s'aprèn. Gaudir de l'estupenda sensació que ara s'entén una cosa que feia temps que rondándonos pel cap sense resposta. Entrar a formar part d'un grup de professionals amb similars inquietuds que les nostres que poden ser companys futurs.
Jo ho explico sovint perquè crec que simbolitza alguna cosa. En les meves classes he plorat de riure i he après gairebé tant dels meus alumnes del que jo he pogut ensenyar.

Suposo que això respon una mica al perquè els meus alumnes s'apunten al Centre Tècnic Europeu.